ciasteczka z dziurką
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • użytkownik nie podał temperatury °C

Składniki:

  • mąka - 1 kilogram
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 sztuki
  • drożdże - 10 dekagramów
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier waniliowy
  • cukier - 0.5 szklanek
  • marmolada truskawkowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozrobić na sucho (bez mleka) z dwiema łyżeczkami cukru, drożdże nie mają rosnąć, należy je od razu połączyć z mąką, Kasią, jajkami, cukrem zwykłym i waniliowym i zagnieść.
  2. Zagniecione ciasto rozwałkować na taką samą grubość jak na pierogi i wykrawać parami ciasteczka (salaterką, żeby nie były zbyt duże).
  3. Jedno musi być całe, a w drugiej wykroić małą dziurkę.
  4. Środek ciastek posmarować marmoladą truskawkową i składać ciastka do siebie.
  5. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.