Ciasteczka z kremem i owocami
  • 60 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • mąka - 250 gramów
  • woda - 200 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • mleko - 0.5 litrów
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • owoce - 1 unit
  • cukier puder do dekoracji - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Wyrobić na gładkie ciasto, uformować kulkę i owinąć ją w przezroczystą folię i włożyć do lodówki na 15 minut.
  2. Kasię wyjąć z lodówki i pokroić na 4-5 plastrów. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej delikatnie mąką. Na środku ułożyć obok siebie plastry Kasi. Boki ciasta ze wszystkich stron założyć do środka i mocno zacisnąć. Ciasto napełnione tłuszczem rozwałkować, a następnie złożyć z obu stron do środka, aby było ono trzykrotnie przełożone.
  3. Ciasto znów rozwałkować i złożyć jak wyżej i owinąwszy w folię włożyć do lodówki. Schłodzone ciasto francuskie rozwałkować i pokroić na 10 kwadratów. W połowie z nich zrobić pośrodku okrągły otwór.
  4. Cały kawałek posmarować białkiem i nałożyć kawałek z wykrojonym środkiem.
  5. Posmarować żółtkiem i wyłożyć na blachę spłukaną wcześniej zimną wodą (nie wycierać blachy, ani nie natłuszczać). Piec w temperaturze 200 stopni.
  6. Przygotować budyń wg instrukcji na opakowaniu. Gdy ostygnie, dodać miękką Kasię, dokładnie wymieszać mikserem i krem gotowy.
  7. Wypełniamy otwory kremem budyniowym i kładziemy owoce. Posypujemy cukrem pudrem SMACZNEGO