Przygotowanie |
Krok 1 |
Mąkę przesiej, aby ją lekko napowietrzyć. Masło wyjmij wcześniej z lodówki aby miało temperaturę pokojową. Masło utrzyj z cukrem pudrem i następnie dodaj śmietanę. Jak się połączą dodaj żółtko i ucieraj na jednolitą masę. |
Krok 2 |
Teraz dodaj mąkę i zagnieć lekko ciasto. Gdy tylko składniki się połączą wyłącz mikser. Wyrabiaj ciasto w dłoniach aż będzie gładkie. Przełóż do miseczki i włóż do lodówki na 30 minut. |
Krok 3 |
Ciasto nakładaj do maszynki z formą do wyciskania ciastek (ręcznej lub elektrycznej) i wyciskaj dowolne formy i kształty ciasteczek. |
Krok 4 |
Gotowe ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie i piecz w wcześniej rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 20-25 minut, aż będą złociste i chrupiące. |
Krok 5 |
Podawaj np. cukrem pudrem, domową konfiturą lub świeżymi owocami. |