Ciasteczka z miodem i skórką cytrynową
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • cukier - 125 gramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka - 300 gramów
  • miód - 110 gramów
  • skórka starta z jednej cytryny - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • dekoracja
  • polewa czekoladowa - 1 sztuka
  • orzechy zmielone - 5 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzeć z cukrami i miodem, dodać jajko, utrzeć ponownie. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, startą skórkę z cytryny.
  2. Zagnieść (dodać tyle mąki, aby ciasto odrywało się od dłoni) wstawić do lodówki na ok. 40 minut.
  3. Ciasto rozwałkować, wycinać kształty, posmarować żółtkiem jajka zmieszanego z mlekiem.
  4. Wstawić blachy do piekarnika nagrzanego na ok .180 stop., C dopóki się nie zarumienią.
  5. Udekorować polewą, posypać orzechami, poczekać aż polewa wystygnie.