Ciasteczka z orzechami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 60 gramów
  • mąka - 100 gramów
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • cukier - 50 gramów
  • mielone orzechy włoskie - 60 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • mielony cynamon - 0.5 łyżeczek
  • mielone goździki - 0.5 łyżeczek
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie
  • połówki orzechów włoskich - 20 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Miękką Kasię utrzyj z cukrem.
  2. Mąkę wymieszaj z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon, goździki i jajko.
  3. Wszystko wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć rękoma na elastyczne ciasto.
  4. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm, a następnie filiżanką wycinaj okrągłe ciasteczka wielkości około 8 cm.
  5. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni C około 15 minut.
  6. Polewę rozpuść w kąpieli wodnej.
  7. Upieczone i ostudzone ciasteczka do połowy maczaj w polewie czekoladowej i dekoruj połówkami orzechów.