| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz wbijamy jedno jajko. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. |
| Krok 2 |
| Dolewamy wodę jeśli jest zbyt sypkie. |
| Krok 3 |
| Formujemy z ciasta trzy kule. Przykrywamy folią i wstawiamy na 30 min do lodówki. |
| Krok 4 |
| Każdą kulę rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty o bokach ok 7 cm. |
| Krok 5 |
| Na każdy kwadrat nakładamy łyżeczkę powideł śliwkowych. |
| Krok 6 |
| Jeden z rogów smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby się lepiej sklejało. Zlepiamy ciastka w kształt rożka. Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 C ok 13-14 min do zarumienienia.
|