Ciasteczka z powidłami śliwkowymi

104


Łatwe


120 min.


10 os.

Składniki
mąka pszenna300 gramów
masło100 gramów
jajko2 sztuki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
cukier puder60 gramów
cukier waniliowy1 łyżka
powidła śliwkowe150 gramów
zimna woda2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz wbijamy jedno jajko. Całość zagniatamy na gładkie ciasto.
Krok 2
Dolewamy wodę jeśli jest zbyt sypkie.
Krok 3
Formujemy z ciasta trzy kule. Przykrywamy folią i wstawiamy na 30 min do lodówki.
Krok 4
Każdą kulę rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty o bokach ok 7 cm.
Krok 5
Na każdy kwadrat nakładamy łyżeczkę powideł śliwkowych.
Krok 6
Jeden z rogów smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby się lepiej sklejało. Zlepiamy ciastka w kształt rożka. Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 C ok 13-14 min do zarumienienia.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl