Przygotowanie |
Krok 1 |
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz wbijamy jedno jajko. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. |
Krok 2 |
Dolewamy wodę jeśli jest zbyt sypkie. |
Krok 3 |
Formujemy z ciasta trzy kule. Przykrywamy folią i wstawiamy na 30 min do lodówki. |
Krok 4 |
Każdą kulę rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty o bokach ok 7 cm. |
Krok 5 |
Na każdy kwadrat nakładamy łyżeczkę powideł śliwkowych. |
Krok 6 |
Jeden z rogów smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby się lepiej sklejało. Zlepiamy ciastka w kształt rożka. Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 C ok 13-14 min do zarumienienia.
|