Ciasteczka zawijaski
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 180 stopni °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mąka pszenna - 0.5 kilogramów
  • cukier - 150 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • kakao gorzkie - 3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiać 1/2 kg mąki.
  2. Dodać proszek do pieczenia i cukier.
  3. Wymieszać suche składniki.
  4. Margarynę Kasię drobno posiekać, wrzucić do suchych składników.
  5. Dodać jajka i wszystko razem dobrze zagnieść.
  6. Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać kakao i dobrze połączyć.
  7. Każdy kolor ciasta osobno rozwałkować.
  8. Następnie położyć jedną warstwę na drugiej i zwinąć jak roladę.
  9. Ciasto kroić skośnie na cienkie plasterki i układać na wyłożonej pergaminem blasze.
  10. Piec ok.10 minut w 180 stopniach.