Ciasteczka ze skórką pomarańczy

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • mąka - 1.5 szklanek
  • jajka - 2 sztuki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • śmietana 18% - 1 łyżeczka
  • skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Kasię wyciągamy z lodówki żeby zmiękła, kroimy ją w małe kawałki. Mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia.Dodajemy miękką Kasię, jajka, śmietanę i skórę pomarańczową i dokładnie zagniatamy.
  2. Odstawiamy ciasto do lodówki na ok 30 min. Po wyciągnięciu ciasta nastawiamy piekarnik na 180 st. Ciasto dzielimy na partię i możemy do jednej z nich dodać kakao. Wałkujemy ciasto na grubość ok 1-1,5 cm i wycinamy ciasteczka.Możemy posypać je cukrem.
  3. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy ciasteczka aż będą rumiane. Smacznego! :)