Ciasteczka ze skwarków
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 3 szklanki
  • skwarki - 1 szklanka
  • cukier puder - 1 szklanka
  • jajko - 2 sztuki
  • kwaśna śmietana - 0.75 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • skórka pomarańczowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto.
  2. Wstawić do lodówki.
  3. Ciasteczka formować za pomocą maszynki do mięsa z foremką do wyciskania ciastek lub przez rozwałkowanie ciasta na grubość 3 mm, wykrawanie foremkami (czy szklanką ) różnego kształtu ciasteczek.
  4. Uformowane ciasteczka układać na blasze, piec na jasnozłoty kolor. Ostudzone ciasteczka można posypać cukrem pudrem.