Ciastka bożonarodzeniowe
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  •  °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 110 gramów
  • cukier - 0.75 szklanek
  • jajko roztrzepane - 1 sztuka
  • esencja waniliowa - 2 łyżeczki
  • mleko - 0.25 szklanek
  • mąka - 1 szklanka
  • soda - 0.5 łyżeczek
  • posiekane prażone orzechy laskowe - 0.75 szklanek
  • posiekana czekolada - 0.75 szklanek
  • wiórki kokosowe - 1 szklanka
  • rodzynki - 0.5 szklanek
  • posiekane wiśnie - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Włożyć Kasię i cukier do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
  2. Mieszając, dodać jajko, esencję waniliową i mleko.
  3. Dobrze wymieszać.
  4. Połączyć mąkę i sodę i wmieszać do masy.
  5. Dodać orzechy, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, rodzynki, wiśnie.
  6. Dokładnie wymieszać.
  7. Wyłożyć łyżką ciasto na natłuszczoną blachę i piec 15 minut lub do zrumienienia.
  8. Wyjąć na druciany stojak do całkowitego ostygnięcia.