| |||||||||
| Składniki | ||
| żytnia mąka pełnoziarnista | 175 gramów | |
| mąka pszenna | 50 gramów | |
| płatki owsiane | 50 gramów | |
| mleko | 6 łyżek | |
| Kostka do pieczenia Kasia | 100 gramów | |
| cukier brązowy | 4 łyżki | |
| proszek do pieczenia | 1 łyżeczka | |
| sól | 0.5 łyżeczek |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Do jednego naczynia dodaj płatki owsiane do nich obie mąki, pokrojoną Kasię, cukier, proszek do pieczenia, sól i mleko. Całość zmiksuj za pomocą blendera. Ciasto powinno być lepkie na tyle, że dasz rade zagnieść je w jedną kulę. |
| Krok 2 |
| Ciasto rozwałkuj na placek grubości ok. 4 mm. Za pomocą szklanki wykrawaj z niego placuszki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po ok. 15 minutach ciastka digestive będą gotowe. |
| Krok 3 |
| Przepis możesz nieco urozmaicić, rozsmarowując na upieczonych herbatnikach warstwę rozpuszczonej wcześniej czekolady lub posypując płatkami soli. Można posmarować czekolada. |
| Autor: Użytkownik Moje Ciasto |