|
Składniki | ||
żytnia mąka pełnoziarnista | 175 gramów | |
mąka pszenna | 50 gramów | |
płatki owsiane | 50 gramów | |
mleko | 6 łyżek | |
Kostka do pieczenia Kasia | 100 gramów | |
cukier brązowy | 4 łyżki | |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka | |
sól | 0.5 łyżeczek |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Do jednego naczynia dodaj płatki owsiane do nich obie mąki, pokrojoną Kasię, cukier, proszek do pieczenia, sól i mleko. Całość zmiksuj za pomocą blendera. Ciasto powinno być lepkie na tyle, że dasz rade zagnieść je w jedną kulę. |
Krok 2 |
Ciasto rozwałkuj na placek grubości ok. 4 mm. Za pomocą szklanki wykrawaj z niego placuszki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po ok. 15 minutach ciastka digestive będą gotowe. |
Krok 3 |
Przepis możesz nieco urozmaicić, rozsmarowując na upieczonych herbatnikach warstwę rozpuszczonej wcześniej czekolady lub posypując płatkami soli. Można posmarować czekolada. |
Autor: Użytkownik Moje Ciasto |