Ciastka francuskie ze śliwkami
  • 60 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 18 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • mąka - 250 gramów
  • woda - 200 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • jajko - 1 sztuka
  • dżem śliwkowy - 3 łyżki
  • śliwki - 50 dekagramów
  • cukier do posypania - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Wyrobić na gładkie ciasto, uformować kulkę, owinąć ją w przezroczystą folię i włożyć do lodówki na 15 minut.
  2. Kasię wyjąć z lodówki i pokroić na 4-5 plastrów. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej delikatnie mąką. Na środku ułożyć obok siebie plastry Kasi. Boki ciasta ze wszystkich stron założyć do środka i mocno zacisnąć. Ciasto napełnione Kasią rozwałkować a następnie złożyć z obu stron do środka aby było ono trzykrotnie przełożone. Ciasto znów rozwałkować i złożyć jak wyżej i owinąwszy w folię włożyć do lodówki.
  3.  Schłodzone ciasto francuskie rozwałkować na prostokąt i ostrym nożem wycinamy 8 kwadratów i 8 wąskich pasków (każdy skręcić).
  4. Każdy z kwadratów posmarować dżemem, krawędzie ciastek posmarować jajkiem, ułożyć na nich poskręcane paski ciasta i lekko docisnąć.
  5. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, pokroić w plastry.
  6. Ułożyć na ciastku.
  7. Ciastka piec na blasze spłukanej wcześniej zimną wodą. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 18 minut.
  8. Zaraz po upieczeniu posypać cukrem.