Ciastka francuskie ze śliwkami

1


Trudne


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia250 gramów
mąka250 gramów
woda200 gramów
sól1 szczypta
jajko1 sztuka
dżem śliwkowy3 łyżki
śliwki50 dekagramów
cukier do posypania1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Wyrobić na gładkie ciasto, uformować kulkę, owinąć ją w przezroczystą folię i włożyć do lodówki na 15 minut.
Krok 2
Kasię wyjąć z lodówki i pokroić na 4-5 plastrów. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej delikatnie mąką. Na środku ułożyć obok siebie plastry Kasi. Boki ciasta ze wszystkich stron założyć do środka i mocno zacisnąć. Ciasto napełnione Kasią rozwałkować a następnie złożyć z obu stron do środka aby było ono trzykrotnie przełożone. Ciasto znów rozwałkować i złożyć jak wyżej i owinąwszy w folię włożyć do lodówki.
Krok 3
 Schłodzone ciasto francuskie rozwałkować na prostokąt i ostrym nożem wycinamy 8 kwadratów i 8 wąskich pasków (każdy skręcić).
Krok 4
Każdy z kwadratów posmarować dżemem, krawędzie ciastek posmarować jajkiem, ułożyć na nich poskręcane paski ciasta i lekko docisnąć.
Krok 5
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, pokroić w plastry.
Krok 6
Ułożyć na ciastku.
Krok 7
Ciastka piec na blasze spłukanej wcześniej zimną wodą. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 18 minut.
Krok 8
Zaraz po upieczeniu posypać cukrem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl