ciastka z dziurką

0


Średnie


90 min.


8 os.

Składniki
mąka pszenna70 dekagramów
jajka3 sztuki
masło100 gramów
margaryna125 gramów
cukier wanilinowy2 opakowania
proszek do pieczenia1 łyżeczka
cukier1 szklanka
powidła śliwkowe1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Zagnieść ciasto ze wszystkich składników (z wyjątkiem powideł), zawinąć w folię i na godzinę schować do lodówki.
Krok 2
Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok 3mm. Wykrawamy ciasto, w połowie ciastek wykrawamy dziurkę.
Krok 3
Piec około 20 min w temperaturze 190 stopni. Najlepiej całe osobno i z dziurką osobno (te drugie szybciej się pieką).
Krok 4
Po wystygnięciu ciastka bez dziurki smarujemy powidłem, przykrywamy ciastkami z dziurką. Posypać cukrem pudrem. Najlepsze są na drugi dzień, gdy zmiękną od powideł.
Autor: sandraPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl