ciastka z dziurką
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • mąka pszenna - 70 dekagramów
  • jajka - 3 sztuki
  • masło - 100 gramów
  • margaryna - 125 gramów
  • cukier wanilinowy - 2 opakowania
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 szklanka
  • powidła śliwkowe - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść ciasto ze wszystkich składników (z wyjątkiem powideł), zawinąć w folię i na godzinę schować do lodówki.
  2. Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok 3mm. Wykrawamy ciasto, w połowie ciastek wykrawamy dziurkę.
  3. Piec około 20 min w temperaturze 190 stopni. Najlepiej całe osobno i z dziurką osobno (te drugie szybciej się pieką).
  4. Po wystygnięciu ciastka bez dziurki smarujemy powidłem, przykrywamy ciastkami z dziurką. Posypać cukrem pudrem. Najlepsze są na drugi dzień, gdy zmiękną od powideł.