Ciastka z jabłkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 stop. °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 4 szklanki
  • żółtka - 4 sztuki
  • drożdże - 100 gramów
  • jabłka - 1 kilogram
  • śmietana - 250 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w śmietanie.
  2. Jabłka obrać i pokroić na ósemki.
  3. Z resztę składników wyłożyć na stolnicę dodać śmietanę z drożdżami, zagnieść ciasto.
  4. Włożyć do lodówki na ok 20 min.
  5. Potem rozwałkować na gr. 0,5 cm. i kroić na kwadraty 5x5 cm po środku położyć cząstkę jabłka ,złożyć po przekątnej na trójkąt.Piec na złoty kolor.
  6. Gotowe ciastka można posmarować lukrem. LUKIER: ok 250 g cukru pudru, szczypta kwasku cytrynowego (ale nie soku z cytryny) odrobina gorącej wody. Lukier robimy na etapy (po trochu) bo ciastka trzeba smarować lukrem gorące.Gęstość lukru jak śmietana.