Ciastka z jagodami
  • 20 minut
  • 6 osób
  • Trudne

Składniki:

  • Carte d'Or Yoghurt Forest Fruit - 480 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • jajko - 3 sztuki
  • cukier puder - 120 gramów
  • mąka - 40 gramów
  • mielone migdały - 40 gramów
  • pistacje - 40 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • cukier puder - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do 200°c/180°c (z termoobiegiem).
  2. W rondlu gotować Kasię aż nabierze orzechowo-brązowego koloru, następnie przełożyć je do miski i odstawić do ostygnięcia.
  3. Pistacje zmielić na drobno w młynku do przypraw lub do kawy. Wymieszać mąkę, cukier, sól i zmielone orzechy.
  4. Białka ubić do konsystencji luźnej piany, następnie dodać do nich suche Składniki i kostkę do pieczenia, wszystko wymieszać na gładką masę.
  5. Formę z sześcioma prostokątnymi zagłębieniami obficie wysmarować tłuszczem. (można użyć także formy do pieczenia muffinów). Masę wlać do zagłębień formy i włożyć do nich 100 g jagód, umieszczając je równomiernie w cieście.
  6. Piec przez około 25-30 minut lub do czasu, gdy patyczek wbity w środek jednego z ciastek będzie suchy. Odstawić do ostygnięcia przez co najmniej 10-15 minut, dopiero po tym czasie spróbować wyjąć ciastka z formy używając małego, szerokiego noża. Uważać, by nie naruszyć ich kształtu.
  7. Ciastka mogą być serwowane na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
  8. Przed podaniem posypać ciastka cukrem pudrem, serwować z kulką lodów i kilkoma świeżymi jagodami.