Przygotowanie |
Krok 1 |
Ciastka: Rozgrzać piekarnik do 190°C. Nasmarować kilka blach tłuszczem i/lub wyłożyć je papierem do pieczenia. |
Krok 2 |
Wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól w średniej misce. Odłożyć na bok. |
Krok 3 |
W osobnej misce miksować przez ok. 5 minut margarynę Kasię z jednym i drugim cukrem przy pomocy miksera lub drewnianej łyżki, aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Dodać jajko i aromat waniliowy. Co jakiś czas zbierać masę ze ścianek miski. Stopniowo dodawać mąkę z dodatkami, aż do połączenia w jednolitą masę. Wymieszać z kawałkami ciemnej i białej czekolady. |
Krok 4 |
Nakładać ciasto na blachy łyżką stołową lub łyżeczką do lodów. Zachować między ciastkami odległość ok. 5 cm, aby mogły urosnąć. |
Krok 5 |
Piec przez 10 minut lub do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu pozostawić blachy na 2 minuty na drucianych podstawkach, a następnie zdjąć ciastka i zostawić do wystygnięcia. |
Krok 6 |
Polewa Zebra (opcjonalnie): Kawałki czekolady roztopić w 2 osobnych naczyniach w kuchence mikrofalowej lub na małym ogniu. Oblewać ciastka w paski stopioną ciemną czekoladą na przemian z jasną. Pozostawić do zastygnięcia przed podaniem. |
Krok 7 |
Porada: Oprócz kawałków czekolady, ciastka te smakują także doskonale z orzechami, suszonymi owocami lub ulubionymi cukierkami. |