Ciastka z kawałkami czekolady
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 190 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 350 gramów
  • soda oczyszczona - 0.75 łyżeczek
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 230 gramów
  • cukier - 130 gramów
  • cukier trzcinowy - 130 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • ekstrakt waniliowy - 1.5 łyżeczek
  • ciemna czekolada - 170 gramów
  • biała czekolada - 170 gramów
  • polewa
  • biała czekolada - 170 gramów
  • ciemna czekolada - 170 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Ciastka: Rozgrzać piekarnik do 190°C. Nasmarować kilka blach tłuszczem i/lub wyłożyć je papierem do pieczenia.
  2. Wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól w średniej misce. Odłożyć na bok.
  3. W osobnej misce miksować przez ok. 5 minut margarynę Kasię z jednym i drugim cukrem przy pomocy miksera lub drewnianej łyżki, aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Dodać jajko i aromat waniliowy. Co jakiś czas zbierać masę ze ścianek miski. Stopniowo dodawać mąkę z dodatkami, aż do połączenia w jednolitą masę. Wymieszać z kawałkami ciemnej i białej czekolady.
  4. Nakładać ciasto na blachy łyżką stołową lub łyżeczką do lodów. Zachować między ciastkami odległość ok. 5 cm, aby mogły urosnąć.
  5. Piec przez 10 minut lub do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu pozostawić blachy na 2 minuty na drucianych podstawkach, a następnie zdjąć ciastka i zostawić do wystygnięcia.
  6. Polewa Zebra (opcjonalnie): Kawałki czekolady roztopić w 2 osobnych naczyniach w kuchence mikrofalowej lub na małym ogniu. Oblewać ciastka w paski stopioną ciemną czekoladą na przemian z jasną. Pozostawić do zastygnięcia przed podaniem.
  7. Porada: Oprócz kawałków czekolady, ciastka te smakują także doskonale z orzechami, suszonymi owocami lub ulubionymi cukierkami.