Ciastka z kawałkami czekolady

23


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
mąka pszenna350 gramów
soda oczyszczona0.75 łyżeczek
proszek do pieczenia0.5 łyżeczek
sól0.5 łyżeczek
Kostka do pieczenia Kasia230 gramów
cukier130 gramów
cukier trzcinowy130 gramów
jajko1 sztuka
ekstrakt waniliowy1.5 łyżeczek
ciemna czekolada170 gramów
biała czekolada170 gramów
Polewa:
biała czekolada170 gramów
ciemna czekolada170 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Ciastka: Rozgrzać piekarnik do 190°C. Nasmarować kilka blach tłuszczem i/lub wyłożyć je papierem do pieczenia.
Krok 2
Wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól w średniej misce. Odłożyć na bok.
Krok 3
W osobnej misce miksować przez ok. 5 minut margarynę Kasię z jednym i drugim cukrem przy pomocy miksera lub drewnianej łyżki, aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Dodać jajko i aromat waniliowy. Co jakiś czas zbierać masę ze ścianek miski. Stopniowo dodawać mąkę z dodatkami, aż do połączenia w jednolitą masę. Wymieszać z kawałkami ciemnej i białej czekolady.
Krok 4
Nakładać ciasto na blachy łyżką stołową lub łyżeczką do lodów. Zachować między ciastkami odległość ok. 5 cm, aby mogły urosnąć.
Krok 5
Piec przez 10 minut lub do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu pozostawić blachy na 2 minuty na drucianych podstawkach, a następnie zdjąć ciastka i zostawić do wystygnięcia.
Krok 6
Polewa Zebra (opcjonalnie): Kawałki czekolady roztopić w 2 osobnych naczyniach w kuchence mikrofalowej lub na małym ogniu. Oblewać ciastka w paski stopioną ciemną czekoladą na przemian z jasną. Pozostawić do zastygnięcia przed podaniem.
Krok 7
Porada: Oprócz kawałków czekolady, ciastka te smakują także doskonale z orzechami, suszonymi owocami lub ulubionymi cukierkami.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl