ciastka z masłem orzechowym
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 1.5 szklanek
  • kakao - 4 łyżki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 1 sztuka
  • masło orzechowe - 300 gramów
  • cukier puder - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce mieszamy składniki sypkie: 1 1/2 szklanki mąki, 4 łyżeczki kakao, łyżeczkę sody i szczyptę soli. W drugiej misce rozcieramy na gładką masę połowę kostki "Kasi" ze szklanką cukru, potem dodajemy dwie spore czubate łyżki masła orzechowego i jajko i jeszcze razem rozcieramy.
  2. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, dosypujemy po trochu składniki sypkie, aż uzyskamy gotowe ciasto.
  3. Następnie robimy nadzienie.
  4. Cztery spore czubate łyżki masła orzechowego ucieramy z połową szklanki cukru pudru. Ja wszystko rozcieram drewnianą pałką, ale można też użyć miksera.
  5. Kiedy wszystko mamy gotowe, możemy zabrać się za kulanie ciasta.
  6. Ciemne ciasto dzielimy na 4 części, z każdej odrywamy po 8 kawałków, każdy formujemy w kulkę, spłaszczamy w rękach, nakładamy łyżeczką nadzienie i zlepiamy.
  7. Ponownie formujemy kulkę i lekko splaszczamy.
  8. Łącznie wychodzą nam 32 ciasteczka. Na standardową blachę piekę na 2 razy po 16 sztuk. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem w sporych odstępach i pieczemy max 15 minut.