Ciasto Artusia

Składniki:

  • mleko - 2 szklanki
  • masło - 40 dekagramów
  • kakao - 2 łyżki
  • galaretki - 2 sztuki
  • jajek - 5 sztuk
  • czekolady mlecznej - 10 dekagramów
  • budynie śmietankowe - 2 sztuki
  • okrągłe biszkopty - 35 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Zrobić galaretki i je ostudzić. W połowie szklanki mleka rozpuścić budyń. W drugiej połowie szklanki mleka rozpuścić cukier. Do rozpuszczonego cukru dodać budyń. Wszystko razem ugotować i ostudzić. Masło, które jest miękkie utrzeć dokładnie z żółtkami, a z pozostałym cukrem utrzeć na puszystą masę. Ucierając masło, dolej do niego chłodniejszy budyń. Do kremu dodaj pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Krem podziel na dwie części, do pierwszej dodaj kakao a do drugiej galaretkę. Dno tortownicy pokryć biszkoptami i rozsmarować krem kakaowy wraz z kawałkami czekolady. Ułóż drugą warstwę biszkoptów i rozsmaruj krem z galaretką. Na wierchu rozłóż delicję. Ciasto niech chłodzi się 12 godzin.