Ciasto balowe

6


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Biszkopt:
jajka4 sztuki
cukier1 szklanka
mąka1 szklanka
proszek do pieczenia1 łyżeczka
oliwa2 łyżeczki
ocet2 łyżeczki
Krem:
schłodzona śmietanka 36%0.5 litrów
śmietan-fix2 opakowania
cukier puder2 łyżki
Dodatkowo:
herbatniki3 opakowania
krakersy1 opakowanie
masa karmelowa1 puszka
Masa budyniowa:
mleko2.5 szklanki
cukier0.5 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia0.5 opakowań
mąka0.75 szklanek
Wierzch:
czekolada gorzka0.5 opakowań
Przygotowanie
Krok 1
Biszkopt: ubić pianę z białek. Dodać cukier i żółtka. Dodać resztę składników i ukręcić na gładką masę. Piec w temp. 160 stopni ok. 20 min.
Krok 2
Krem budyniowy: w szklance mleka rozrabiamy mąkę z cukrem. Pozostałe mleko gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy gotowy płyn. Gdy zgęstnieje i nieco przestygnie, ucieramy go z Kasią.
Krok 3
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dodając na koniec śmietan-fix.
Krok 4
Na wystudzony biszkopt wykładamy masę budyniową, a na niej układamy herbatniki.
Krok 5
Na herbatnikach rozsmarowujemy karmel i układamy warstwę krakersów. Na krakersy wykładamy bitą śmietanę.
Krok 6
Całość posypujemy startą czekoladą lub gotową posypką.
Krok 7
Ciasto wkładamy do lodówki. Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach, kiedy ciastka nieco zmiękną. Smacznego !!!
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl