Ciasto bananowe
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • mąka - 40 dekagramów
  • cukier - 20 dekagramów
  • jajko - 4 sztuki
  • banan - 3 sztuki
  • mleczna czekolada - 10 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę.
  2. Dodawać kolejno żółtka, rozgniecione banany, startą czekoladę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta.
  4. Delikatnie wymieszać.
  5. Przełożyć ciasto do posmarowanej Kasią formy babkowej.
  6. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
  7. Upieczoną babkę posypać cukrem pudrem.
  8. Uwaga: Ciasto długo zachowuje świeżość, a najsmaczniejsze jest po 2 dniach od upieczenia.