Ciasto baskijskie

Składniki:

  • jajko
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru pudru
  • 300 g mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 200 g masła pokrojonego w kostkę
  • 50 ml ouzo
  • 8 żółtek
  • 250 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 125 g przesianej mąki
  • 1 litr mleka
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 25 g masła pokrojonego na kawałeczki
  • olej z pestek winogron i mąka do foremki
  • 1 żółtko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

  1. Jest słodkie i delikatne, świetnie smakuje podane z lodami waniliowymi. Kto lubi, może ożywić smak, układając na cieście sezonowe owoce lub podając je z kwaśnym sosem malinowym lub truskawkowym.
  2. Wymieszaj 4 pierwsze składniki ciasta, dodaj pozostałe i utrzyj mikserem - powinno powstać mięciutkie ciasto, które nie klei się do ręki. Jeśli jest za rzadkie, dodaj więcej mąki. Ulep kulę z ciasta, zawiń ja w folie i włóż na noc do zamrażalnika. Przygotuj krem: utrzyj żółtka z cukrem pudrem i waniliowym. Połącz z mąką. Zagotuj mleko, połowę wlej do masy i utrzyj. Wymieszaj z migdałami. Ponownie zagotuj pozostałe mleko, wlej przygotowany krem, gotuj, mieszając, aż masa zacznie gęstnieć, odchodzić od ścianek rondla i zrobią się na niej bąble. Cały czas energicznie mieszaj trzepaczką. Krem przełóż do płaskiego naczynia, posyp masłem, wymieszaj i przykryj przezroczystą folią kuchenną. Formę na ciasto wysmaruj olejem i wysyp mąką. Ciasto wyjmij z zamrażalnika, połowę rozwałkuj do grubości 3 mm i przełóż do foremki. Na cieście ułóż przestudzony krem, przykryj drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Spód ciasta sklej z wierzchem, nadmiar ciasta odetnij. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody, piecz 40 minut w temp 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Ciasto wyjmij, gdy będzie rumiane.