Ciasto bez pieczenia
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • herbatniki - 35 sztuk
  • mleko - 1 litr
  • kasza manna - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier - 1 szklanka
  • kakao - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • polewa
  • cukier - 2 łyżki
  • woda - 4 łyżki
  • kakao - 3 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotować całe mleko z Kasią i cukrem.
  2. Do wrzącego mleka następnie dodać kaszę mannę. Gotować aż zgęstnieje.
  3. Kakao rozprowadzić w 3 łyżkach zimnej wody i dodać cukier waniliowy. Całość wlać do tej masy z kaszy, energicznie mieszać i zagotować.
  4. Połowę herbatników rozłożyć na blaszce (wymiary mojej blachy 30 cm na 26 cm), wylewać gorącą masę, a na niej ułożyć resztę herbatników.
  5. Ciasto przycisnąć np. deską do krojenia albo jakąś książką i odstawić, aby wystygło.
  6. Gdy już będzie zimne, zrobić polewę czekoladową.
  7. Wodę z cukrem zagotować na syrop, dodać następnie kakao i mieszać energicznie.
  8. Gdy już będzie gęstnieć dodać Kasię i gotować aż cała się wchłonie.