Ciasto bezglutenowe z truskawkami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka bezglutenowa - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia bezglutenowy - 2 łyżeczki
  • mleko - 50 mililitrów
  • cukier - 150 gramów
  • twaróg - 150 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • truskawki - 400 gramów
  • cukier trzcinowy do posypania - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Kasię odmierz za pomocą podziałki na opakowaniu i rozpuść w rondelku.
  2. Jajko roztrzep z mlekiem i wymieszaj z przestudzoną Kasią.
  3. Mąkę bezglutenową wymieszaj z cukrem i bezglutenowym proszkiem do pieczenia, wlej płynne składniki i całość wymieszaj.
  4. Ciasto wyłóż na podsypany mąką bezglutenową stół, dodaj twaróg i zagnieć ciasto.
  5. Formę o wymiarach 22x28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż lekko rozwałkowane ciasto.
  6. Truskawki umyj osusz, usuń z nich szypułki i rozłóż na cieście. Posyp cukrem trzcinowym. Piecz około 35 minut w 180 st.C