Ciasto biszkoptowe z jabłkami w galaretce

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko4 sztuki
mąka pszenna1 szklanka
kartoflanka1 łyżka
proszek do pieczenia1 łyżka
Krem:
woda0.5 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia0.5 sztuk
cukier1 szklanka
jabłko6 sztuk
budyń waniliowy1 opakowanie
żółtko1 sztuka
galaretka wiśniowa1 opakowanie
Masa kremowa:
śmietana kremówka0.5 litrów
cukier3 łyżki
żelatyna2 łyżki
Wierzch:
wiórki czekoladowe1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Biszkopt: 4 całe jajka ubijać, dodać cukier, wymieszać i dodać mąkę.
Krok 2
Wylać na blachę posmarowaną Kasią, wstawić do pieca nagrzanego 200 stopni, piec 30 min.
Krok 3
Po wyciągnięciu pozostawić do ostudzenia.
Krok 4
Masa jabłkowa: pół szklanki wody zagotować, dodać pół kostki Kasi i szklankę cukru, do tego dodać 6 startych jabłek.
Krok 5
Zagotować.
Krok 6
Dodać budyń wiśniowy, w jednej szklance wody zagotować, następnie dodać jedno żółtko, zagotować, zdjąć z ognia i ostudzić.
Krok 7
Do masy wlać wcześniej przygotowaną ostudzoną galaretkę, wymieszać.
Krok 8
Następnie wyłożyć masę na biszkopt.
Krok 9
Masa kremowa: pół litra kremówki ubić na sztywno, dodać 3 łyżki cukru i 2 łyżki żelatyny rozrobionej w wodzie i ostudzonej.
Krok 10
Przygotowaną masę kremową wyłożyć na wierzch jabłek.
Krok 11
Na koniec można posypać wiórkami czekoladowymi.
Krok 12
Włożyć do lodówki na 1h.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl