Ciasto biszkoptowe z jabłkami w galaretce
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • kartoflanka - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • krem
  • woda - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • jabłko - 6 sztuk
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • żółtko - 1 sztuka
  • galaretka wiśniowa - 1 opakowanie
  • masa kremowa
  • śmietana kremówka - 0.5 litrów
  • cukier - 3 łyżki
  • żelatyna - 2 łyżki
  • wierzch
  • wiórki czekoladowe - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: 4 całe jajka ubijać, dodać cukier, wymieszać i dodać mąkę.
  2. Wylać na blachę posmarowaną Kasią, wstawić do pieca nagrzanego 200 stopni, piec 30 min.
  3. Po wyciągnięciu pozostawić do ostudzenia.
  4. Masa jabłkowa: pół szklanki wody zagotować, dodać pół kostki Kasi i szklankę cukru, do tego dodać 6 startych jabłek.
  5. Zagotować.
  6. Dodać budyń wiśniowy, w jednej szklance wody zagotować, następnie dodać jedno żółtko, zagotować, zdjąć z ognia i ostudzić.
  7. Do masy wlać wcześniej przygotowaną ostudzoną galaretkę, wymieszać.
  8. Następnie wyłożyć masę na biszkopt.
  9. Masa kremowa: pół litra kremówki ubić na sztywno, dodać 3 łyżki cukru i 2 łyżki żelatyny rozrobionej w wodzie i ostudzonej.
  10. Przygotowaną masę kremową wyłożyć na wierzch jabłek.
  11. Na koniec można posypać wiórkami czekoladowymi.
  12. Włożyć do lodówki na 1h.