Ciasto biszkoptowe z owocami i galaretką
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • galaretka - 1 opakowanie
  • woda - 2 łyżki
  • owoce sezonowe - 500 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami wody i 1 łyżką cukru do uzyskania bladożółtego koloru.
  3. Białka ubić z 3 łyżkami cukru do białości. Połączyć z żółtkami.
  4. Dodać powoli obie mąki i łyżką delikatnie wymieszać.
  5. Przygotować blaszkę, najlepiej tortownicę.
  6. Wlać masę i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec około 40-50 minut.
  7. Wystawić z piekarnika i poczekać, aż ostygnie.
  8. Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu.
  9. Na ciasto nałożyć owoce i zalać chłodną galaretką.
  10. Ciasto wstawić do lodówki do zastygnięcia galaretki. Smacznego.