Przygotowanie |
Krok 1 |
Na dno tortownicy o średnicy 22 cm kładziemy papier do pieczenia. |
Krok 2 |
Kasię, jaja, połowę cukru, mąkę, proszek do pieczenia i esencję waniliową ucieramy łyżką lub miksujemy. Dodajemy do tego śmietanę, wszystko mieszamy i wsypujemy połowę borówek. Delikatnie łączymy składniki, pamiętając, żeby nie pognieść owoców. |
Krok 3 |
Przekładamy ciasto do tortownicy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 50 minut. Pozostawiamy placek w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut. |
Krok 4 |
Robimy lukier: 1 szklankę cukru pudru ucieramy z sokiem z cytryny. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gdy jest rzadki, dodajemy cukier, za gęsty-sok z cytryny. |
Krok 5 |
Przestudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy, odklejamy papier do pieczenia i kładziemy na płaskim talerzu. Robimy to ostrożnie, żeby placek się nie połamał. |
Krok 6 |
Serek twarogowy dokładnie ubijamy z lukrem. |
Krok 7 |
Masę rozsmarowujemy na wystudzonym już cieście. Ozdabiamy placek pozostałymi borówkami. |