Ciasto borówkowe
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • borówki - 400 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 175 gramów
  • cukier puder - 350 gramów
  • jajko - 3 sztuki
  • mąka - 225 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka
  • kwaśna śmietana - 150 mililitrów
  • naturalny serek twarogowy - 200 gramów
  • lukier
  • sok z cytryny - 0.5 sztuk
  • cukier puder - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Na dno tortownicy o średnicy 22 cm kładziemy papier do pieczenia.
  2. Kasię, jaja, połowę cukru, mąkę, proszek do pieczenia i esencję waniliową ucieramy łyżką lub miksujemy. Dodajemy do tego śmietanę, wszystko mieszamy i wsypujemy połowę borówek. Delikatnie łączymy składniki, pamiętając, żeby nie pognieść owoców.
  3. Przekładamy ciasto do tortownicy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 50 minut. Pozostawiamy placek w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut.
  4. Robimy lukier: 1 szklankę cukru pudru ucieramy z sokiem z cytryny. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gdy jest rzadki, dodajemy cukier, za gęsty-sok z cytryny.
  5. Przestudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy, odklejamy papier do pieczenia i kładziemy na płaskim talerzu. Robimy to ostrożnie, żeby placek się nie połamał.
  6. Serek twarogowy dokładnie ubijamy z lukrem.
  7. Masę rozsmarowujemy na wystudzonym już cieście. Ozdabiamy placek pozostałymi borówkami.