Ciasto borówkowe

3


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
borówki400 gramów
Kostka do pieczenia Kasia175 gramów
cukier puder350 gramów
jajko3 sztuki
mąka225 gramów
proszek do pieczenia1 łyżka
esencja waniliowa1 łyżeczka
kwaśna śmietana150 mililitrów
naturalny serek twarogowy200 gramów
Lukier:
sok z cytryny0.5 sztuk
cukier puder1 szklanka
Przygotowanie
Krok 1
Na dno tortownicy o średnicy 22 cm kładziemy papier do pieczenia.
Krok 2
Kasię, jaja, połowę cukru, mąkę, proszek do pieczenia i esencję waniliową ucieramy łyżką lub miksujemy. Dodajemy do tego śmietanę, wszystko mieszamy i wsypujemy połowę borówek. Delikatnie łączymy składniki, pamiętając, żeby nie pognieść owoców.
Krok 3
Przekładamy ciasto do tortownicy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 50 minut. Pozostawiamy placek w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut.
Krok 4
Robimy lukier: 1 szklankę cukru pudru ucieramy z sokiem z cytryny. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gdy jest rzadki, dodajemy cukier, za gęsty-sok z cytryny.
Krok 5
Przestudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy, odklejamy papier do pieczenia i kładziemy na płaskim talerzu. Robimy to ostrożnie, żeby placek się nie połamał.
Krok 6
Serek twarogowy dokładnie ubijamy z lukrem.
Krok 7
Masę rozsmarowujemy na wystudzonym już cieście. Ozdabiamy placek pozostałymi borówkami.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl