Ciasto Bounty
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 5 sztuk
  • mąka tortowa - 0.75 szklanek
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem
  • mleko - 3 szklanki
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • cukier - 0.5 szklanek
  • wiórki kokosowe - 30 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Nadal ubijając stopniowo wsypywać cukier, a potem dodawać po jednym żółtku.
  2. Na koniec wsypać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać wszystko drewnianą łyżką.
  3. Wylać ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką lub bułką tartą formy (użyłam tortownicy o średnicy 24 cm i ciasto z kremem i polewą zajęło jej całą wysokość, więc spokojnie można je upiec w większej formie).
  4. Piec w 180C przez około 30 minut.
  5. Przygotować krem: 2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.
  6. Wsypać wiórki kokosowe i gotować mieszając na małym ogniu jeszcze przez około 20 minut. Dodać Kasię i mieszać aż się rozpuści
  7. Budyń rozprowadzić w pozostałym mleku i dodać do masy kokosowej. Mieszając zagotować i odstawić do ostygnięcia.
  8. Na ostudzone ciasto wyłożyć masę kokosową, polać polewą czekoladową.
  9. Wstawić do lodówki.