Ciasto Bounty
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C °C
  • 24 x 36 cm

Składniki:

    biszkopt
  • jajka - 2 sztuki
  • cukier kryształ - 1 szklanka
  • mleko - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • miód - 1 łyżka
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • soda - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • wiórki kokosowe - 0.5 szklanek
  • kakao - 3 łyżki
  • masa kokosowa
  • mleko - 0.5 litrów
  • cukier kryształ - 100 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • wiórki kokosowe - 250 gramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • czekolada biała - 50 gramów
  • polewa czekoladowa
  • czekolada mleczna - 100 gramów
  • czekolada gorzka - 100 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi i kakao.
  2. W oddzielnej misie ucieramy jajka, cukier, mleko, roztopioną Kasię i miód do połączenia składników. Następnie płynną masę łączymy z miksem mącznym i mieszamy rózgą lub łyżką na jednolitą masę.
  3. Całość przelewamy do blaszki wcześniej wyłożonej pergaminem i pieczemy w temp. 180 °C przez około 30 min. lub do tzw. suchego patyczka. Upieczony i wystudzony biszkopt możemy nasączyć mocna herbatą.
  4. Przygotowujemy masę kokosową. Mleko gotujemy z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i gotujemy do zgęstnienia masy (ok. 15-20 min.). Po tym czasie zdejmujemy garnek z palnika i do gorącej masy dodajemy pokruszoną czekoladę i margarynę kostkę do pieczenia tak, aby cała się roztopiła i wymieszała z ciastem. Masę kokosową lekko studzimy i wykładamy na biszkopt. Wyrównujemy.
  5. Przygotowujemy polewę czekoladową. Obie czekolady siekamy. Roztapiamy kostkę do pieczenia Kasia w garnuszku, zdejmujemy z palnika i dodajemy obie posiekane czekolady. Odstawiamy na 2 minuty . Po tym czasie mieszamy do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Czekamy do lekkiego zgęstnienia polewy i wylewamy ją na ciasto. Ciasto należy schłodzić w lodówce, by lepiej się kroiło.