Ciasto Bounty

999


Średnie


15 min.


4 os.

Składniki
Biszkopt czekoladowy::
jaja4 sztuki
cukier puder130 gramów
kakao50 gramów
olej50 gramów
olej do wysmarowania foremki1 łyżka
Krem kokosowy::
mleko kokosowe200 mililitrów
cukier80 gramów
olej80 gramów
kasza manna60 gramów
wiórki kokosowe80 gramów
Polewa czekoladowa::
mleko kokosowe200 mililitrów
miód3 łyżki
czekolada deserowa100 gramów
olej2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Zacznij od przygotowania biszkoptu czekoladowego. Oddziel żółtka od białek. Białka z cukrem pudrem ubij na piane. Jak piana będzie gotowa dodaj żółtka, mieszaj chwile i dodaj kakao oraz wlej olej. Wymieszaj miękką łyżką.
Krok 2
Tortownicę o średnicy ok 23cm posmaruj nie wielką ilością oleju i wyłóż dno papierem do pieczenia. Wlej biszkopt czekoladowy i w 180 stopniach przez ok 15min.
Krok 3
W między czasie przygotuj krem kokosowy. Mleko kokosowe zagotuj z olejem. Dodaj kaszę manną, cukier i wiórki kokosowe. Wymieszaj aż składniki się połączą. Odstaw krem do ostygnięcia.
Krok 4
Na końcu przygotuj polewę czekoladową. Mleko kokosowe zagotuj z miodem. Dodaj połamaną czekoladę, olej i wymieszaj aż składniki się połączą.
Krok 5
Przytnij górną część biszkoptu aby był równy i wyłóż na wierzch krem kokosowy.
Krok 6
Całość polej polewą czekoladową i wstaw do lodówki na minimum 2h przed podaniem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl