Ciasto bretońskie
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • śliwki suszone - 400 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 8 dekagramów
  • rodzynki - 125 gramów
  • mąka - 250 gramów
  • kakao - 1 łyżka
  • mleko - 400 mililitrów
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 2 łyżki
  • cukier puder do dekoracji - 1 unit
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki i rodzynki moczyć przez 30 minut w letniej wodzie.
  2. Wyjąć, osączyć, osuszyć.
  3. Śliwki wypestkować, można je również pokroić na mniejsze kawałki (według uznania).
  4. Jajka ubić na jednolitą masę, dodawać stopniowo przesianą mąkę, kakao, sól, cukier.
  5. Ciągle miksując, dolewać mleko i roztopioną chłodną Kasię.
  6. Gdy masa będzie jednolita, dodać śliwki i rodzynki, wymieszać.
  7. Przelać do natłuszczonej formy i piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
  8. Gdy wierzch ciasta zbrązowieje, wyjąć z piekarnika. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.