Przygotowanie |
Krok 1 |
Margarynę i połamane tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (łyżkę margaryny zostawić do wysmarowania tortownicy). Lekko ostudzić, przelać do większego naczynia. |
Krok 2 |
Cały czas ubijając mikserem na najmniejszych obrotach dodawać stopniowo cukier puder i kakao.
Kiedy masa będzie gładka dodawać po 1 jajku, nie przerywając ubijania mikserem, oraz mąkę i rum.
Masa musi być bardzo gładka. |
Krok 3 |
Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą, wylać masę, wyrównać.
Piec 30 minut w temp. 180 stopni. |
Krok 4 |
Ciasto niech spokojnie się studzi, w tym czasię przygotujmy polewę czekoladową ( nie powiem,że ciut nie zjadłam z premedytacją w trakcie przygotowania...):
Połamane tabliczki czekolady i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając trzepaczką, tak, aby nie było absolutnie żadnych grudek.
Polać chłodne ciasto. Wstawić na min 2 godziny do lodówki. |