CIASTO BROWNIE

4


Łatwe


90 min.


8 os.

Składniki
bułka tarta1 łyżka
jajko6 sztuk
margaryna1 sztuka
mąka1 szklanka
śmietana 30 %1 sztuka
cukier puder1.5 szklanek
rum1 szklanka
czekolada1 sztuka
polewa:1 sztuka
kakao gorzkie4 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Margarynę i połamane tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (łyżkę margaryny zostawić do wysmarowania tortownicy). Lekko ostudzić, przelać do większego naczynia.
Krok 2
Cały czas ubijając mikserem na najmniejszych obrotach dodawać stopniowo cukier puder i kakao. Kiedy masa będzie gładka dodawać po 1 jajku, nie przerywając ubijania mikserem, oraz mąkę i rum. Masa musi być bardzo gładka.
Krok 3
Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą, wylać masę, wyrównać. Piec 30 minut w temp. 180 stopni.
Krok 4
Ciasto niech spokojnie się studzi, w tym czasię przygotujmy polewę czekoladową ( nie powiem,że ciut nie zjadłam z premedytacją w trakcie przygotowania...): Połamane tabliczki czekolady i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając trzepaczką, tak, aby nie było absolutnie żadnych grudek. Polać chłodne ciasto. Wstawić na min 2 godziny do lodówki.
Autor: Islander85Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl