CIASTO BROWNIE
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • cukier puder - 1.5 szklanek
  • mąka - 1 szklanka
  • jajko - 6 sztuk
  • kakao gorzkie - 4 łyżki
  • rum - 1 szklanka
  • margaryna - 1 sztuka
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • polewa: - 1 sztuka
  • czekolada - 1 sztuka
  • śmietana 30 % - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę i połamane tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (łyżkę margaryny zostawić do wysmarowania tortownicy). Lekko ostudzić, przelać do większego naczynia.
  2. Cały czas ubijając mikserem na najmniejszych obrotach dodawać stopniowo cukier puder i kakao. Kiedy masa będzie gładka dodawać po 1 jajku, nie przerywając ubijania mikserem, oraz mąkę i rum. Masa musi być bardzo gładka.
  3. Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą, wylać masę, wyrównać. Piec 30 minut w temp. 180 stopni.
  4. Ciasto niech spokojnie się studzi, w tym czasię przygotujmy polewę czekoladową ( nie powiem,że ciut nie zjadłam z premedytacją w trakcie przygotowania...): Połamane tabliczki czekolady i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając trzepaczką, tak, aby nie było absolutnie żadnych grudek. Polać chłodne ciasto. Wstawić na min 2 godziny do lodówki.