Ciasto buraczkowe

15


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
buraki3 sztuki
Kostka do pieczenia Kasia80 gramów
mąka250 gramów
cukier250 gramów
jajka4 sztuki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
soda oczyszczona1 łyżeczka
imbir w proszku2 łyżeczki
kwasek cytrynowy2 łyżeczki
Lukier:
cukier puder1.5 szklanek
sok z połowy cytryny
Przygotowanie
Krok 1
Buraczki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody. Następnie zmiksuj i osącz na sicie. Odmierz 400 g pulpy i wymieszaj z kwaskiem cytrynowym. Sok zachowaj.
Krok 2
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i imbirem. Kasię rozpuść w rondelku.
Krok 3
Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj żółtka.
Krok 4
Do masy jajecznej dodaj najpierw mąkę z dodatkami i rozpuszczoną Kasię, a następnie masę buraczaną. Wymieszaj.
Krok 5
Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i piecz około 40 minut w 180 st.C.
Krok 6
Szklankę cukru pudru utrzyj z sokiem z cytryny na gęsty lukier. Powstałym lukrem polej ciasto. Pozostały cukier puder utrzyj z odrobiną soku z buraków. Udekoruj nim wierzch ciasta.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl