Ciasto buraczkowe
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C
  • tortownica o średnicy 24 cm

Składniki:

    ciasto
  • buraki - 3 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
  • mąka - 250 gramów
  • cukier - 250 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • imbir w proszku - 2 łyżeczki
  • kwasek cytrynowy - 2 łyżeczki
  • lukier
  • cukier puder - 1.5 szklanek
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Buraczki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody. Następnie zmiksuj i osącz na sicie. Odmierz 400 g pulpy i wymieszaj z kwaskiem cytrynowym. Sok zachowaj.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i imbirem. Kasię rozpuść w rondelku.
  3. Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj żółtka.
  4. Do masy jajecznej dodaj najpierw mąkę z dodatkami i rozpuszczoną Kasię, a następnie masę buraczaną. Wymieszaj.
  5. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i piecz około 40 minut w 180 st.C.
  6. Szklankę cukru pudru utrzyj z sokiem z cytryny na gęsty lukier. Powstałym lukrem polej ciasto. Pozostały cukier puder utrzyj z odrobiną soku z buraków. Udekoruj nim wierzch ciasta.