Przygotowanie |
Krok 1 |
Buraczki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody. Następnie zmiksuj i osącz na sicie. Odmierz 400 g pulpy i wymieszaj z kwaskiem cytrynowym. Sok zachowaj. |
Krok 2 |
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i imbirem. Kasię rozpuść w rondelku. |
Krok 3 |
Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj żółtka. |
Krok 4 |
Do masy jajecznej dodaj najpierw mąkę z dodatkami i rozpuszczoną Kasię, a następnie masę buraczaną. Wymieszaj. |
Krok 5 |
Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i piecz około 40 minut w 180 st.C. |
Krok 6 |
Szklankę cukru pudru utrzyj z sokiem z cytryny na gęsty lukier. Powstałym lukrem polej ciasto. Pozostały cukier puder utrzyj z odrobiną soku z buraków. Udekoruj nim wierzch ciasta. |