Ciasto Cappuccino
  • 40 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180 °C
  • 20 x 20 cm

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • mąka - 170 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • jogurt naturalny - 150 mililitrów
  • duże jajka - 2 sztuki
  • kakao - 2 łyżki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • kawa rozpuszczalna - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżka
  • likier kawowy - 50 mililitrów
  • serek mascarpone - 250 gramów
  • śmietanka 30% - 1 szklanka
  • żelatyna - 10 gramów
  • kawa cappuccino w proszku - 60 gramów
  • cukier puder - 2 łyżki
  • śmietanka 30% - 2 szklanki
  • cukier puder - 2 łyżki
  • żelatyna - 10 gramów
  • kawa cappuccino - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Kasię rozpuść w rondelku, przestudź, wymieszaj z jogurtem i roztrzepanymi jajkami. W misce wymieszaj mąkę, sodę, kakao i cukier. Do sypkich składników wlej płynne i wymieszaj mikserem.
  2. Dno formy o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 °C około 25 minut. Wystudź i przekrój na dwa blaty.
  3. Przygotuj poncz. Kawę rozpuść w szklance gorącej, przegotowanej wody. Wymieszaj z cukrem i likierem.
  4. Przygotuj masę cappuccino. Żelatynę zalej 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone zmiksuj z cappuccino, a następnie wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj.
  5. Jeden blat ciasta ułóż ponownie w formie. Skrop połową ponczu. Na cieście rozprowadź masę cappucino i przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie skrop ponczem.
  6. Przygotuj masę śmietanową. Żelatynę zalej 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj delikatnie z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę wyłóż na wierzch ciasta. Wyrównaj powierzchnię długim nożem. Całość udekoruj sypkim cappuccino i odstaw na kilka godzin do lodówki.