Ciasto Capucino

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 6 łyżek
  • mąka pszenna - 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • żelatyna - 3 łyżeczki
  • żółtko - 4 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • serek homogenizowany - 3 opakowania
  • mleko w proszku - 2 szklanki
  • mocna kawa - 1 szklanka
  • cukier - 2 łyżeczki
  • alkohol - 25 mililitrów
  • biszkopty - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i 6 łyżkami cukru. Dodać żółtka (najlepiej pojedynczo). Dodać dwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę i upiec.
  2. Masa: żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. wrzącej wody. Żółtka, jajko i 1 szkl. cukru pudru ubić na parze. Kasię utrzeć, dodać po łyżce wystudzonej masy jajecznej. Dodać mleko w proszku i serki, na koniec dodać żelatynę.
  3. Nasączenie: kawę wymieszać z cukrem i alkoholem. Przełożenie: ciasto - połowa masy-biszkopty prostokątne nasączone - połowa masy - posypać kakao.