Ciasto cynamonowo-jabłkowe
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 170 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajka - 3 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 1.5 szklanek
  • olej - 1 szklanka
  • cynamon - 0.5 łyżeczek
  • soda - 1 łyżeczka
  • kakao - 1 łyżka
  • jabłko - 4 sztuki
  • wierzch
  • cukier puder do oprószenia - 5 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem, dodając kolejno olej, mąkę, cynamon, sodę i kakao.
  2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
  3. Z białek ubić pianę i dodać do ciasta. Wsypać pokrojone jabłka i delikatnie wymieszać.
  4. Całość przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej Kasią.
  5. Piec około 40 minut w temperaturze 170 st. C.
  6. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą.