Przygotowanie |
Krok 1 |
Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, wykleić ciastem spód blachy oraz brzegi do wysokości 3 cm. |
Krok 2 |
Nakłuć całość widelcem i odstawić do zamrażarki na 10-15 min. |
Krok 3 |
Masa: Wszystko dokładnie wymieszać. Wlać do rondla. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając i gotować około 2 min. |
Krok 4 |
Odstawić do ostudzenia. Jak ostygnie, dodać 3 żółtka i dokładnie wymieszać. Całość powinna być gęsta. |
Krok 5 |
Beza: Z 2 białek ubijamy pianę. Jak piana będzie twarda, dodać do niej ¾ szklanki cukru. Ubijać mikserem kolejne 4 minuty. Masa powinna być gęsta i lekko leista. |
Krok 6 |
Spód ciasta piec w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach C. Wyjąć. Nałożyć na spód ostudzoną masę cytrynową. Dokładnie rozsmarować. Nałożyć na górę masę na bezę. Całość włożyć do piekarnika na około 35-40 minut. Po pierwszych 15 minutach zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150-160 stopni (żeby beza się nie przypaliła). Aby upewnić się że ciasto jest gotowe, przed wyjęciem go z piekarnika można lekko popukać w bezę. Jak będzie twarda to znaczy, że ciasto można już wyjmować. Przed zjedzeniem ostudzić – aby nie rozlała się nam masa cytrynowa. |