Ciasto cytrynowe

13


Łatwe


45 min.


1 os.

Składniki
Kruche ciasto:
mąka pszenna300 gramów
Kostka do pieczenia Kasia200 gramów
cukier puder100 gramów
żółtko2 sztuki
Masa cytrynowa:
cukier0.5 łyżek
mąka ziemniaczana2 łyżki
woda1 szklanka
skórka z cytryny1.5 sztuk
sok z cytryny1.5 sztuk
Beza:
białka2 sztuki
cukier0.75 szklanek
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, wykleić ciastem spód blachy oraz brzegi do wysokości 3 cm.
Krok 2
Nakłuć całość widelcem i odstawić do zamrażarki na 10-15 min.
Krok 3
Masa: Wszystko dokładnie wymieszać. Wlać do rondla. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając i gotować około 2 min.
Krok 4
Odstawić do ostudzenia. Jak ostygnie, dodać 3 żółtka i dokładnie wymieszać. Całość powinna być gęsta.
Krok 5
Beza: Z 2 białek ubijamy pianę. Jak piana będzie twarda, dodać do niej ¾ szklanki cukru. Ubijać mikserem kolejne 4 minuty. Masa powinna być gęsta i lekko leista.
Krok 6
Spód ciasta piec w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach C. Wyjąć. Nałożyć na spód ostudzoną masę cytrynową. Dokładnie rozsmarować. Nałożyć na górę masę na bezę. Całość włożyć do piekarnika na około 35-40 minut. Po pierwszych 15 minutach zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150-160 stopni (żeby beza się nie przypaliła). Aby upewnić się że ciasto jest gotowe, przed wyjęciem go z piekarnika można lekko popukać w bezę. Jak będzie twarda to znaczy, że ciasto można już wyjmować. Przed zjedzeniem ostudzić – aby nie rozlała się nam masa cytrynowa.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl