Ciasto cytrynowe
  • 45 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 55 minut
  • 180 °C

Składniki:

    kruche ciasto
  • mąka pszenna - 300 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • cukier puder - 100 gramów
  • żółtko - 2 sztuki
  • masa cytrynowa
  • cukier - 0.5 łyżek
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • woda - 1 szklanka
  • skórka z cytryny - 1.5 sztuk
  • sok z cytryny - 1.5 sztuk
  • beza
  • białka - 2 sztuki
  • cukier - 0.75 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, wykleić ciastem spód blachy oraz brzegi do wysokości 3 cm.
  2. Nakłuć całość widelcem i odstawić do zamrażarki na 10-15 min.
  3. Masa: Wszystko dokładnie wymieszać. Wlać do rondla. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając i gotować około 2 min.
  4. Odstawić do ostudzenia. Jak ostygnie, dodać 3 żółtka i dokładnie wymieszać. Całość powinna być gęsta.
  5. Beza: Z 2 białek ubijamy pianę. Jak piana będzie twarda, dodać do niej ¾ szklanki cukru. Ubijać mikserem kolejne 4 minuty. Masa powinna być gęsta i lekko leista.
  6. Spód ciasta piec w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach C. Wyjąć. Nałożyć na spód ostudzoną masę cytrynową. Dokładnie rozsmarować. Nałożyć na górę masę na bezę. Całość włożyć do piekarnika na około 35-40 minut. Po pierwszych 15 minutach zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150-160 stopni (żeby beza się nie przypaliła). Aby upewnić się że ciasto jest gotowe, przed wyjęciem go z piekarnika można lekko popukać w bezę. Jak będzie twarda to znaczy, że ciasto można już wyjmować. Przed zjedzeniem ostudzić – aby nie rozlała się nam masa cytrynowa.