Ciasto cytrynowe
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • cukier puder - 1 szklanka
  • jajka - 4 sztuki
  • mąka - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • cytryna - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny dokładnie umyj i wytrzyj, a następnie zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok.
  2. Oddziel żółtka od białek. Miękką Kasię utrzyj dokładnie z cukrem pudrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Ciągle ucierając dodawaj po jednym żółtku, a następnie wsyp szklankę mąki z proszkiem i wymieszaj.
  4. Dodaj startą skórkę, sok z cytryny i resztę mąki i ponownie wymieszaj.
  5. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
  6. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia, podłużnej formy keksowej o wymiarach 10 x 30 cm i piecz około 50 minut w 180 st. C.