CIASTO CYTRYNOWE Z JAGODAMI I WIŚNIAMI
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180°C °C

Składniki:

  • mąka tortowa - 2.5 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • jajka - 4 sztuki
  • olej słonecznikowy - 1 szklanka
  • sok z jednej cytryny
  • skórka z jednej cytryny
  • mleko - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • świeże jagody - 60 dekagramów
  • mąka - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę, na końcu wsypując połowę cukru.
  2. Żółtka z resztą cukru ubić w drugiej misce, następnie dodać sok z cytryny i cienkim strumieniem wlewać olej, ciągle ubijając.
  3. Dolać mleko, na to przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać.
  4. Dodać otartą skórkę z cytryny oraz pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem.
  5. Owoce umyć, odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  6. Posypać je 2 łyżkami mąki, aby nie opadały na dno.
  7. Do ciasta przełożyć omączone owoce, łyżką zamieszać ostrożnie i wylać całość do przygotowanej formy.
  8. Piec 45 minut w 180*C. Jeszcze ciepłe ciasto można posypać cukrem pudrem.