Ciasto czekoladowe

11


Łatwe


60 min.


8 os.

Składniki
cukier drobno mielony280 gramów
mąka280 gramów
jajka3 sztuki
kakao55 gramów
proszek do pieczenia1 łyżka
Krem:
bita śmietana150 mililitrów
gorzka czekolada115 gramów
aromat waniliowy0.5 łyżeczek
Majonez Hellmann's Babuni2 łyżki
woda200 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Posmaruj tłuszczem dwie formy o średnicy około 23 cm i wyłóż je pergaminem. Piekarnik nagrzej do 180 °C. Do miski przesiej mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
Krok 2
Jajka, cukier oraz aromat ubij na gładką masę za pomocą miksera.
Krok 3
Wciąż miksując, powoli dodaj Majonez Babuni Hellmann's. Następnie wsyp mąkę i wlej 200 ml zimnej wody.
Krok 4
Masę podziel na dwie części, wyłóż do przygotowanych form i wstaw do piekarnika – piecz 35-40 minut.
Krok 5
Upieczone ciasta pozostaw na 10 minut do ostygnięcia, a następnie wyjmij z form i całkowicie wystudź.
Krok 6
2/3 ubitej śmietany rozprowadź na jednym z placków, a następnie przykryj go drugim. Pozostałą część śmietany wymieszaj z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą oraz drugą porcją Majonezu Babuni Hellmann's.
Krok 7
Przygotowaną czekoladową masą posmaruj wierzch ciasta i udekoruj je.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl