Ciasto czekoladowe
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1.5 opakowań
  • gorzka czekolada - 4 opakowania
  • jajka - 10 sztuk
  • cukier - 1.5 szklanek
  • likier pomarańczowy - 0.2 szklanek
  • krem
  • śmietanki 36 % - 1 szklanka
  • tabliczki gorzkiej czekolady - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę rozpuść razem z Kasią w kąpieli wodnej.
  2. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z połową szklanki cukru. Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę.
  3. Do piany dołóż utarte żółtka. Na koniec wlewaj pomału rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszaj.
  4. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piecz około 20 minut w 180 st.C. Upieczone ciasto nasącz likierem pomarańczowym.
  5. Śmietankę zagotuj, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj energicznie by powstał gładki, gęsty krem.
  6. Przygotowany krem wyłóż na upieczone ciasto i odstaw do zastygnięcia.