Ciasto czekoladowe bez laktozy
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C
  • 27x17 cm

Składniki:

    ciasto
  • Kasia bez laktozy - 125 gramów
  • mąka pszenna - 100 gramów
  • kakao - 30 gramów
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • zmielone orzechy laskowe - 100 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • cukier - 150 gramów
  • wierzch
  • Kasia bez laktozy - 100 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • woda - 2 łyżki
  • kakao - 25 gramów
  • ziarna kakao - 1 garść

Sposób przygotowania:

  1. Miękką Kasię utrzyj z cukrem na puch. Ciągle ucierając, dodawaj po jednym jajku.
  2. Do utartych z Kasią jajek wsyp mąkę z dodatkami i wymieszaj.
  3. Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 27x17 cm. Piecz około 30 minut w 180 °C.
  4. Do rondelka włóż Kasię, cukier, wodę i kakao. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą, a cukier rozpuści. Przestudź, od czasu do czasu mieszając.
  5. Gotową, lekko gęstniejącą polewą polej ciasto. Posyp kruszonym ziarnem kakao.