Ciasto czekoladowe Brownie
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 180 °C
  • Tortownica o średnicy 24 cm

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • gorzka czekolada - 3 sztuki
  • kakao - 4 łyżeczki
  • cukier puder - 2 szklanki
  • jajka - 6 sztuk
  • mąka - 1.2 szklanek
  • sól - 2 szczypty
  • bułka tarta do wysypania formy
  • polewa:
  • gorzka czekolada - 75 gramów
  • Śmietana 30% - 0.25 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Kasię włóż do rondelka i rozpuść razem z połamaną czekoladą w kąpieli wodnej.
  2. Do miski wlej przestudzoną masę, dodaj kakao, sól i cukier puder. Wszystko razem wymieszaj mikserem.
  3. Do masy dodawaj partiami, ciągle mieszając jajka i mąkę.
  4. Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz około 35 minut w 180st.C.
  5. Czekoladę połam na kawałki i razem ze śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej. Mieszaj na wolnym ogniu aż polewa będzie gładka.
  6. Lekko przestudzone ciasto polej polewą czekoladową.