Ciasto czekoladowe z bananami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 170 °C
  • tortownica 24 cm

Składniki:

    ciasto na biszkopt
  • jaja - 5 sztuk
  • cukier kryształ - 150 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mąka pszenna - 150 gramów
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • roztopiona czekolada deserowa - 60 gramów
  • masa
  • śmietana 36% - 0.5 litrów
  • żelatyna - 2 łyżki
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • tabliczka białej czekolady - 1 sztuka
  • banany - 6 sztuk
  • sok z 2 cytryn - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Ucieramy do białości kostkę do pieczenia Kasia z cukrem, dodajemy roztopioną i lekko wystudzoną czekoladę. Białka oddzielamy od żółtek.
  2. Do masy po kolei wbijamy żółtka, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i mieszamy.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy, lekko mieszając. Przekładamy do formy wyłożonej pergaminem i pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 °C do suchego patyczka. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty.
  4. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. zimnej wody i podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Część z ubitej śmietany dodajemy do zagrzanej żelatyny, a następnie łączymy ją z resztą śmietany. Masę delikatnie mieszamy.
  5. Około 1/3 śmietany odstawiamy na bok, a do reszty dodajemy starte ¾ tabliczki czekolady. Lekko mieszamy.
  6. Banany przecinamy wzdłuż i układamy na spodzie ciasta, skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie wylewamy na nie masę śmietankowo-czekoladowo. Wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Na wierzch wykładamy resztę odstawionej śmietany i posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do schłodzenia.