Ciasto czekoladowe z gruszką

91


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
mąka pszenna150 gramów
kakao50 gramów
jajka4 sztuki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
masło120 gramów
cukier4 łyżki
mleko100 mililitrów
czekolada gorzka100 gramów
gruszki4 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku dokładnie miksujemy.
Krok 2
Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz kakao. Ponownie miksujemy.
Krok 3
Wlewamy mleko oraz roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę.
Krok 4
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i wygładzamy wierzch.
Krok 5
Gruszki obieramy ze skórki. Zatapiamy w cieście tak, aby wystawały ogonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i pieczemy ok. 40 min do suchego patyczka. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl