Przygotowanie |
Krok 1 |
Kasię utrzeć na jednolitą masę z cukrem, cukrem waniliowym i dodawanymi kolejno żółtkami. |
Krok 2 |
Zmiksować (lub utrzeć w makutrze) z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, orzechami, kakao i mlekiem. |
Krok 3 |
Na koniec ciasto wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. |
Krok 4 |
Ciasto wyłożyć na natłuszczonej i posypanej bułką tartą brytfance. |
Krok 5 |
Powierzchnię wyrównać nożem. |
Krok 6 |
Gruszki obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki i ułożyć na cieście. |
Krok 7 |
Piec 45 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. |
Krok 8 |
Po wyjęciu posmarować podgrzanym dżemem. Ps. Nie trzeba dodawać orzechów, jednakże lepsze jest z nimi. |