Ciasto czekoladowe z gruszkami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 30 dekagramów
  • mielone orzechy włoskie - 20 dekagramów
  • cukier - 20 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • jajko - 5 sztuk
  • kakao - 3 łyżki
  • mleko - 5 szklanek
  • gruszek - 7 sztuk
  • dżem morelowy - 10 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzeć na jednolitą masę z cukrem, cukrem waniliowym i dodawanymi kolejno żółtkami.
  2. Zmiksować (lub utrzeć w makutrze) z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, orzechami, kakao i mlekiem.
  3. Na koniec ciasto wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek.
  4. Ciasto wyłożyć na natłuszczonej i posypanej bułką tartą brytfance.
  5. Powierzchnię wyrównać nożem.
  6. Gruszki obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki i ułożyć na cieście.
  7. Piec 45 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.
  8. Po wyjęciu posmarować podgrzanym dżemem. Ps. Nie trzeba dodawać orzechów, jednakże lepsze jest z nimi.