Ciasto czekoladowe z gruszkami

0


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
mąka30 dekagramów
mielone orzechy włoskie20 dekagramów
cukier20 dekagramów
cukier waniliowy1 opakowanie
Kostka do pieczenia Kasia25 dekagramów
jajko5 sztuk
kakao3 łyżki
mleko5 szklanek
gruszek7 sztuk
dżem morelowy10 dekagramów
proszek do pieczenia2 łyżeczki
Przygotowanie
Krok 1
Kasię utrzeć na jednolitą masę z cukrem, cukrem waniliowym i dodawanymi kolejno żółtkami.
Krok 2
Zmiksować (lub utrzeć w makutrze) z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, orzechami, kakao i mlekiem.
Krok 3
Na koniec ciasto wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek.
Krok 4
Ciasto wyłożyć na natłuszczonej i posypanej bułką tartą brytfance.
Krok 5
Powierzchnię wyrównać nożem.
Krok 6
Gruszki obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki i ułożyć na cieście.
Krok 7
Piec 45 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.
Krok 8
Po wyjęciu posmarować podgrzanym dżemem. Ps. Nie trzeba dodawać orzechów, jednakże lepsze jest z nimi.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl