Ciasto czekoladowe z gruszkami
  • 45 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 12 dekagramów
  • cukier - 1 szklanka
  • sól - 1 szczypta
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • jajko - 3 sztuki
  • mąka - 20 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • śmietana kremówka - 45 dekagramów
  • wiórki kokosowe - 10 dekagramów
  • gruszka - 6 sztuk
  • cytryna - 1 sztuka
  • mleczna czekolada - 15 dekagramów
  • gorzka czekolada - 15 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzeć z połową cukru oraz szczyptą soli i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku.
  2. Do masy dodać 3 łyżki kremówki oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać wiórki czekoladowe, delikatnie wymieszać i wylać na blachę. Upiec w temp 180 st. ok. 35 min.
  3. Gruszki obrać, pokroić na cząstki i skropić sokiem z cytryny. 250 ml wody zagotować z resztą cukru, sokiem i skórką z cytryny.
  4. Do syropu włożyć cząstki gruszek, gotować ok 5 min - nie rozgotować. Wyjąć gruszki z syropu, ostudzić. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym.
  5. 3 łyżki bitej śmietany wymieszać z rozpuszczoną czekoladą, następnie wlać do reszty śmietany. Ostudzone ciasto nasączyć - można wykorzystać do tego syrop z gruszek wymieszany z alkoholem.
  6. Ciasto posmarować 1/3 masy czekoladowej, ułożyć gruszki. Na gruszki wyłożyć pozostały krem. Posypać czekoladą, schłodzić w lodówce.