Ciasto czekoladowe z lodami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • mąka - 60 gramów
  • zmielone migdały - 60 gramów
  • mąka ziemniaczana - 15 gramów
  • cukier - 60 gramów
  • gorzka czekolada - 100 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 gramów
  • śmietana 30% - 100 mililitrów
  • Carte d'Or Chocolate Cherry

Sposób przygotowania:

  1. Kasię rozpuść w rondelku. Obie mąki wymieszaj razem z migdałami. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem.
  2. Do masy żółtkowej, cały czas mieszając, dodawaj mąkę z migdałami i przestudzoną Kasię. Na koniec delikatnie wymieszaj z ubitą pianą.
  3. Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i posypanej mąką okrągłej formy o średnicy około 22 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz najpierw 10 minut w 200 °C, a następnie jeszcze 10 minut w 180 °C. Ciasto wystudź.
  4. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową. W rondelku rozpuść Kasię, dodaj śmietankę i połamaną czekoladę. Gotuj, aż czekolada się rozpuści, a polewa stanie się gładka i gęsta.
  5. Jeszcze ciepłą polewą polej ciasto i zrób na niej widelcem delikatny wzorek.
  6. Gotowe ciasto pokrój na ćwiartki i podawaj z lodami Carte d'Or Chocolate Cherry.