Ciasto czekoladowe z malinami i musem malinowym

- Krok 1Przygotowanie Ciasta: Olej, wodę, cukier i kakao umieścić w rondelku i zagotować aż do rozpuszczenia się cukru. Zestawić z ognia i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarujemy. Przelać do formy ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.
- Krok 2Krem Serowy z malinami: Miękką margarynę utrzeć z cukrem w misie miksera do otrzymania gładkiego, puszystego i jasnego kremu. Dodawać serek, porcjami, cały czas miksując. Do gotowego kremu dodać świeże maliny i delikatnie wymieszać szpatułką żeby wyraźnie było widać i czuć kawałki malin.
- Krok 3Muss malinowy: Maliny blendujemy po czym przecieramy przez drobne sitko żeby pozbyć się pesteczek. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając partiami serek i cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy przetarte maliny i delikatnie mieszamy żeby śmietana nie straciła swojej konsystencji.
- Krok 4Wykonanie: Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Na blat wyłożyć masę z serka kanapkowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym, na wierzch którego wyłożyć krem malinowy, wyrównać. Schłodzić.Po schłodzeniu ciasto pokroić w kwadraty i podawać.Przechowywać w lodówce.
Przygotowanie
REKLAMA
REKLAMA