Ciasto czekoladowe z musem malinowym

- Krok 1olej, wodę, kakao i szklankę cukru umieścic w garnuszku. Zagotować do momentu roztopienia się cukru. Zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
- Krok 2Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Krok 3Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarujemy. Przelać do formy ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
- Krok 4Po wystudzeniu ciasto wyciągnąć z formy i przeciąć ostrym nożem na 2 czekoladowe blaty
- Krok 5Miękką margarynę utrzeć z cukrem w misie miksera do otrzymania gładkiego, puszystego i jasnego kremu. Dodawać serek, porcjami, cały czas miksując.Do otrzymanego kremu dodać świeże maliny i delikatnie wymieszać. Maliny powinny pozostać w widocznych i wyczuwalnych kawałkach.
- Krok 6Maliny świeże lub wcześniej rozmrożone zblendować i przetrzeć przez drobne sitko w celu pozbycia się pestek.
- Krok 7Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając porcjami kilka łyżek serka. Do ubitej śmietany partiami dodawać mus malinowy i delikatnie wymieszać szpatułką żeby śmietana nie straciła konsystencji.
- Krok 8Jeden blat ciasta czekoladowego wyłożyć na blaszce i posmarować go masą serową ze świeżymi malinami. Przykryć kolejnym blatem, na który należy wyłożyć mus malinowy.
- Krok 9Dokładnie wyrównać i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Przygotowanie
REKLAMA
REKLAMA