Ciasto czekoladowe z pianką
  • 15 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 180 °C
  • Foremka o średnicy 28 cm

Składniki:

    piana
  • biała czekolada - 250 gramów
  • białko - 1 sztuka
  • śmietana 36% - 250 mililitrów
  • skórka z 1 cytryny - 1 łyżeczka
  • sproszkowany imbir - 1 łyżka
  • żelatyna - 1 łyżka
  • ciasto
  • jajko - 6 sztuk
  • gorzka czekolada - 300 gramów
  • czekolada mleczna - 100 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • cukier - 60 gramów
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1.5 łyżek
  • proszek do pieczenia - 1.3 łyżeczek
  • soda oczyszczona - 1 szczypta
  • karmel z jabłkami
  • jabłko reneta - 0.5 sztuk
  • cukier trzcinowy - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Pianka: czekoladę kroimy w malutką kosteczkę i wkładamy do miseczki żaroodpornej. Przygotowujemy kąpiel parową, aby miseczka nie dotykała tafli wody.
  2. Gotujemy na małym ogniu - nie mieszamy zbyt często. Cytrynę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok 30 sekund. Następnie schładzamy i ścieramy skórkę.
  3. Białko ze śmietanką ubijamy na sztywno. Łączymy z imbirem i cytryną, uważając, by nie dodać całego soku na raz.
  4. Czekoladę po rozpuszczeniu wkładamy do miski z zimną wodą, czekamy do wystudzenia. Łyżkę ubitej śmietany dodajemy do czekolady i mieszamy , potem łączymy resztę - powoli dolewając czekoladę.
  5. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
  6. Ciasto. Na wolnym ogniu (w kąpieli wodnej) rozpuszczamy czekoladę z Kasią. Przestudzić, dodać żółtka, mąkę, proszek, sodę  i mieszamy na gładką masę.
  7. Białka ubić na sztywno po czym powoli dodać cukier. Delikatnie mieszając - dodać białka do masy czekoladowej.
  8. Wylać masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - najlepiej o średnicy 28 cm. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 - 35 minut.
  9. Karmel z jabłkami. Renetę myjemy i kroimy na cieniutkie paski, osuszamy na ręczniku papierowym. Cukier rozpuszczamy na małym ogniu, ciągle mieszając - dbamy o to, by się nie przypalił.
  10. Jabłka układamy na papierze do pieczenia i polewamy karmelem. Ciasto po przestudzeniu dekorujemy pianką i karmelem z jabłkami.