Ciasto czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

6 sztuk

0.75 szklanki

60 gramów

200 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Rozpuścić czekoladę z Kasią i zostawić do wystygnięcia.

Krok 2

Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać partiami czekoladę, następnie mąkę i pianę.

Krok 3

Foremkę wysmarować Kasią i posypać mąką krupczatką.

Krok 4

Przelać masę i wstawić do nagrzanego do 165 stopni piekarnika.

Krok 5

Piec ok. 40 minut.

Krok 6

Bita śmietana: ubić kremówkę z cukrem, dodać śmietan-fix.

Krok 7

Dżem podgrzać w rondelku na małym ogniu.

Krok 8

Polać ciasto ciepłą polewą przed podaniem.

Krok 9

Czekoladowe niebo w gębie-Smacznego !!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej